Miljeu leedje van Ben Verdellen zorgt voor groene vingers met aanleg natuurparkje in Boekend

image_pdf

 

Tessa Knorr en Ben Verdellen in het natuurparkje aan de rand van Boekend.
Afbeelding: Lé Giesen

 

Bron: Dagblad de Limburger 23 mei 2021 door Marcel van Lier

Van het geld dat hij kreeg bij de uitreiking van de Worteletruuj, wilde dialectzanger Ben Verdellen een rode beuk laten planten aan de rand van het Koelbroek in Boekend. Zijn lievelingsboom staat nu midden in een heus natuurparkje.

De opbrengst van het Blerickse benefietgala waarop Ben Verdellen vorig jaar werd onderscheiden, moest een duurzame bestemming krijgen. Een parkje met wat bomen, plantjes en een zitbank, meer hoefde het wat hem betrof niet te worden. Het idee om er ook een educatief aspect aan te geven, kreeg vorm na een ontmoeting met Tessa Knorr, leerkracht van basisschool De Regenboog in Blerick. Het plan werd een project, dat door de inzet van Tessa en collega’s Karin Peeters en Kelly Vaessen door de hele school wordt omarmd. Tot groot genoegen van de bekende zanger, die de jongste generatie twintig jaar geleden met zijn Miljeu leedje al op het hart drukte om toch vooral zuinig te zijn op de natuur. Jullie zijn de wereldverbeteraars van morgen, luidt de strekking van het kinderliedje dat hij samen met Frans Boermans schreef voor zijn album Mien jeug. Dat de leerlingen van De Regenboog nu het goede voorbeeld geven, doet hem deugd. „Het is mooi om te zien hoe zeer ze betrokken zijn bij hun eigen stukje natuur.”

Het gebied waarin de school een lap grond ter grootte van een voetbalveld heeft geadopteerd, ligt Verdellen na aan het hart. „Ik woon sinds anderhalf jaar in Boekend, maar kom hier al jaren. Dat zo’n prachtig gebied zelfs bij veel Venlonaren nog steeds onbekend is, kun je je bijna niet voorstellen.” Met de aanleg van het natuurparkje zal daar zeker verandering in komen. Geholpen door Staatsbosbeheer en vrijwilligers van Boekender Belang, de stichting die het onderhoud mee op zich gaat nemen, heeft hoveniersbedrijf Herman Vaessen uit Maasbree het perceel flink onder handen genomen. Paadjes van houtsnippers leiden langs fruitbomen, een kikkerpoel en een bijenhotel. Als straks de ingezaaide bloementuin tot bloei komt, is het plaatje compleet. „Dan willen we ook buitenlessen gaan geven”, zegt Tessa Knorr. „Met boomstammen als schoolbanken.”

Ondertussen maakte het project een groeispurt. De kosten zijn opgelopen tot een veelvoud van het startkapitaal van 2300 euro dat Ben Verdellen er in stak. „Zet er maar een nul achter, zou ik haast zeggen.” Doordat hovenier Ralf Vaessen zijn (groene) hart liet spreken en slechts een fractie van de werkzaamheden factureerde, was extra financiering niet nodig. „Daar zijn we hem ontzettend dankbaar voor.”

Ben Verdellen laat woensdag bij de opening van het natuurparkje horen hoe actueel zijn Miljeu leedje nog altijd is. Hij zingt het ditmaal namens de kinderen: Weej liëre ’t de groëte minse, ein schoëne waereld det is waat weej winse.

Secured By miniOrange