Stortplaats wordt wandelgebied

image_pdf

Van stortplaats naar recreatiegebied,

Het is zover, burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo hebben de voormalige stortplaats ‘Geliskensdijkweg Boekend’ formeel overgedragen aan Bodemzorg Limburg. Met als gevolg dat Venlo er een bijzonder recreatiegebied bij heeft gekregen. Vanaf nu ben u van harte welkom op het terrein. Om vanaf het uitkijkpunt te genieten van het uitzicht, te sporten of een wandeling te maken.

Voor de overdracht van het eigendom en het beheer van de oude stortplaats betaalt Bodemzorg Limburg een symbolisch bedrag van € 1,–. Het gebied komt bij deze beheersorganisatie in goede handen. Bodemzorg Limburg weet precies hoe ze een voormalige stortplaats duurzaam kan inrichten en onderhouden. Bovendien zijn er geen commerciële belangen: men heeft geen winstoogmerk.

Nieuwe beplanting

De voormalige stortplaats is bijna 10 hectare groot. In het verleden is er meer dan 1,3 miljoen kubieke meter huisvuil, bouw- en sloopafval gestort. Lange tijd was te zien dat het hier ging om een enorme afvalberg. Er lag wel een deklaag over het puin, maar hier en daar kon u nog steeds wat stortmateriaal herkennen. Inmiddels heeft de gemeente een nieuwe, veel dikkere afdeklaag aangebracht. Ook zijn er nieuwe bomen en struiken geplant. Ofwel: het gebied heeft een landschappelijke make-over gekregen.

Uitkijkpunt

Het terrein is er nu klaar voor om in gebruik te worden genomen als recreatiegebied. Centraal staat het ruim 20 meter hoge uitkijkpunt. Daar vandaan is er een fantastisch uitzicht over de omgeving, vooral het natuurgebied Kraijelheide. Er lopen allerlei wandelpaden over het terrein, die deel uit gaan maken van het wandelknooppuntennetwerk. Daarmee is het een uitvalsbasis voor prachtige tochten door de omgeving. Om het bijzondere karakter van het gebied te markeren, betreedt u het via een van de twee toegangspoorten.

Hondenvereniging

Alleen het noordelijke puntje van het terrein blijft wat het nu is: de verblijfplaats van de politiehondenvereniging ‘De Beveiliging’. Ook na de overdracht van de grond aan Bodemzorg Limburg zullen op deze plek nog steeds politiehonden getraind worden.

Overdracht stortplaats
Overdracht stortplaats

Bij de foto: Wethouder Brauer en directeur Rootert van Bodemzorg Limburg ondertekenen de koopovereenkomst in café/zaal Boostenhof in het bijzijn van o.a. het Boekender Belang (25 april jl.)

Een uitgebreide fotorapportage is geplaatst in de Galerij.